הכינים הינן חרקים טפילים ללא כנפיים הצמודים לאדם מראשית היווצרותו. גודלן של הכינים לא עולה על שלושה סנטימטרים.
קיימים מאות סוגי כינים אשר כל אחד מהם נטפל למין אחר. בין המינים ניתן למצוא את הבהמות, בני האדם ועוד. נהוג לחלק את סוגי הכינים על פי האזור אותו הן תוקפות- כיני הקרקפת, כיני הגוף וכיני הערווה.
הכינמת הינה מטרד גדול, היא מדבקת וקשה למניעה. הכינה חיה על גופו של האדם לאורך כל מחזור חייה וצבעה משתנה מאפור לחום או לאדום בהתאם לזמן שעבר מן הרגע בו ניזונה מדומו של האדם.
ההזנה בתבצעת באמצעות ניקוב עורו של האדם 4-5 פעמים ביום. בעת פעולה זו מפרישות הכינים רוק הנדבק אל העור וגורם לגירוד מטריד ובלתי נסבל.
ביצי הכינים
הנקבות מטילות את הביצים כ1-3 סנטימטרים מעל קרקפת האדם. צבעה של הביצה חום צהוב והיא מצופה גוון מבריק.
צורתה סגלגלה והיא דבוקה בעוצמה חזקה לשיערו של האדם. כינה צעירה ("נימפה") בוקעת מן הביצה לאחר שבוע עד תשעה ימים. הקליפה של הביצה נשארת דבוקה לשיער במשך חצי שנה. לאחר כחודשיים כבר ניתן להבחין בה בקלות ולהסירה.
כינת הקרקפת
כינים מסוג זה נטפלות אל קרקפת האדם וגורמות לגרד חזק ובלתי נשלט באזור הקרקפת, העורף והצוואר.
כינים אלו שכיחות בעיקר בקרב ילדי הגן ובית הספר היסודי, מדבקות מאוד ועוברות מילד לילד. במידה ונמצא ילד הסובל מכינים קיים סיכוי גבוה שחבריו לכיתה ובני משפחתו סובלים מאותה תופעה.
הכינים עוברות במגע ישיר בין שערו של ילד אחד לשערו של אחר או על ידי חפצים הבאים במגע עם שיער הראש כגון מסרק, כובע, כרית, סיכות שיער, מגבת וכדומה.
בעת בדיקה של הקרקפת ניתן לראות בבירור כמויות גדולות של ביצי כינים כסופות. במקרים רבים נגרמת תופעה של זיהום העור על ידי גירודו באמצעות ידיים מלוכלכות.
הזיהום החיידקי גורם לעיתים להתפתחות חום גבוה ונפיחות קשרי הלימפה בצוואר. הטיפול בכינים נעשה על ידי חפיפת הראש באמצעות תכשירים נגד כינים וסירוק השיער על ידי מסרק צפוף.
יש לחזור על הפעולה כשבוע עד עשרה ימים לאחר החפיפה בכדי לוודא את הריגתם של שאר ביצי הכינים שטרם בקעו בעת הטיפול הקודם.
כינת הערווה
כינים מסוג הערווה נטפלות לשיער הערווה, בית השחי ולעיתים לריסים. כינים אלו שכיחות בעיקר בקרב מבוגרים מגיל 50 ומעלה והן עוברות מאדם לאדם באמצעות מגע מיני.
במקרים נדירים ניתן למצוא הדבקה שלא באמצעות מגע מיני אלא על ידי לבישת תחתונים או שימוש במגבת של אדם נגוע וכדומה.
כינים מסוג זה גורמות לגרד עצום ונוראי אשר מתחזק בשעות הלילה ומדיר שינה מעיני הסובלים. בבדיקה ניתן לראות צברים של ביצי כינים הדומים במראם לקשקשים. הטיפול בכינים מסוג זה דומה לטיפול בכיני קרקפת הראש.
כינת הגוף
נקבות כינות הגוף מטילות את ביציהן על סיבי בד לכן ניתן למצוא כינים מסוג זה בעיקר על בגדים, מגבות או שטיחים. אדם הלובש בגד נגוע בביצי כינים חש עקצוץ בעורו וגרד.
הידבקות בכינים מסוג כיני הגוף יכולה לקרות בכל גיל אך נפוצה בעיקר בקרב חסרי בית או נוודים אשר אינם מחליפים את בגדיהם במשך מספר ימים ואף שבועות.
כמו כן תופעת כיני הגוף נפוצה גם בקרב חיילים בעת מלחמה כאשר היכולת להחליף מדים נמוכה. כביסה של הבגדים הנגועים והחלפת בגדים באופן תדיר יותר תמנע הידבקות מסוג זה של כינים.
ראו גם: